HTML

CSVM

Friss topikok

Címkék

De ki is az a Linic? – avagy a Hernádi-ügy háttere, II. rész

2013.10.16. 12:23 CSVM

Cr3.jpgLinic miniszter maga a két lábon járó botrány – a horvát média egyöntetű képe alapján -, de történetesen a legnépszerűbb politikus Horvátországban. Valójában nem meglepő, hogy általános vélemény szerint, azzal, ha egy politikus botrányba keveredik, nem szükségszerűen jár együtt népszerűségvesztés Sukosantól Selcéig. A „botrány” szó már az 1990-es évek elejétől szorosan összekapcsolódott Linic nevével, amikor az SDP első, és hosszú ideig egyetlen iparmágnása, Linic még Rijeka főpolgármestere volt. E minőségében vett részt a Rijecke trznice (Rijekai piac) privatizációjában 1993-ban, amivel a Privatizációs Alap volt megbízva.

A Rijecke trznice igazgatójának, Marin Franolic tábornoknak sikerült magához ragadni ezt a tőkeerős vállalatot, azzal a pénzzel, amit hitelben vett fel a Rijecka banktól – a média szerint Linic erős és hathatós segítségével. Franolic történetesen az SDP parlamenti képviselője, ily módon Linic kollégája volt. A Rijekai piac – lánc-hálózatának köszönhetően – megközelítően évi 5 millió euró profitot produkált, Franolic mindemellett a hotelszakmában is sikeres befektetéseket hajtott végre Primorsko-goranska megyében. Számos szállodának és étteremnek lett a többségi tulajdonosa, amelyek összértékét ma 50 millió euróra becsülik.

Gordan-Malic-Slucaj-Trznica-Rijeka-dokaz-je-velikog-seljenja-simpatija-prema-SDP-u_ca_large.jpgA Rijecke trznice ügyének 2011-es rendőrségi vizsgálatokból kiderül, hogy Rijeka két polgármestere, Slavko Linic és Vojko Obersnel segédkeztek Franolic-nak abban, hogy kiépítse ezt a kicsinek nem nevezhető birodalmat. A rendőrség azt gyanította, hogy a rijekai polgármesteri hivatal 1993 januárjában, a Használatbavételi Törvény előírásainak ellenére nyújtott koncessziót Franolic-nak két – egymás mellett lévő – városi piacra, amelyek olyan létesítményekkel rendelkeztek, amelyek Franolic birtokában voltak már tíz éve, annak ellenére, hogy a törvény szerint a „piaci szolgáltatásokat csak önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanban lehet végezni”. Franolic üzleti karrierje ezekből a saját tulajdonú ingatlanokból indult ki, és az egyik építmény miatt indított büntetőjogi eljárást a rendőrség az államügyészségen Vojko Obersnel polgármester ellen.

Franolic a két piac bérlőjeként az adóbevallásnál nem számította be a piac fedett részének egyharmadát, és a nyitott részének ugyanekkora részét, amelyek összességében a teljes piac területének majdnem a felét (!) tették ki. A rendőrség szerint Franolic a Rijekai Főpolgármesteri Hivatal költségvetését ezzel csekély évi 80 millió kunával károsította meg. 

Kronologija-slucaja-Doris-Hrast-jedini-pao-na-rijeckoj-Trznici_ca_large.jpgÉs itt jön képbe Slavko Linic, aki főpolgármesterként kötötte meg az első szerződést Franolic-csal, de ezt – minő meglepetés – nem lehetett bevonni az eljárásba, mert valamelyik fiókban túl hosszú ideig pihent: egészen addig, amíg büntetőjogilag el nem évült. Ugyanis amikor ez a szerződés a megyei főügyész, Doris Hrast kezébe jutott, akkor az egész Rijecke trznice ügyet fiókba rejtette két teljes évre, amíg le nem járt a büntetőjogi határidő. Eme nemes cselekedetéért Mladen Bajic országos főügyész áthelyezte őt egy másik állásba „igazolhatatlanul és lelkiismeretlenül végzett állami főügyészi tevékenység” okán.

De hiába volt az az általános vélemény, hogy Hrast-ot páros lábbal kellett volna kirúgni az állásából, mert az állami főügyészség elfektetett egy fontos aktát – újabb pofont kaptak az európai módon gondolkodók. Hrastot hamarosan kinevezték a megyei főügyészség vezető helyettesévé, és egyben a Rijecke trznice ügyet átadták az eszéki főügyészségnek, ahol további nyolc hónapot kellett várni az epilógusra. Az állami főügyészség a 2011-es parlamenti választások előestéjén hozta meg döntését, amellyel semmibe vette a rendőrség határozatát. A főügyészség szerint nem állapítható meg bűntény, ugyanis „a városi hatóságoknak, és a főügyészségnek sincs joga a bérbe adott létesítmények térfelületét vizsgálni”. (Még ugyanebben az évben az állami főügyészség vádat emelt a HAC korábbi menedzsmentje ellen, amiért túlságosan nagy összeget fizettek ki az A1 autóút egyik alagútjának kifestéséért. Úgy tűnik, az állami főügyészség vizsgálhatja egy alagút térfelületét, de egy városi piacét nem...).

06_damir_vrhovnik_ib_liga_sibenik2011.jpgMindeközben Damir Vrhovnik (egy másik rijekai iparmágnás, aki közel állt az SDP városi vezetőihez, így Slavko Linic-hez), Franolic üzlettársa – többek között a piacbuliban – a jachtján látta vendégül Ivica Racan akkori miniszterelnököt a nyári vakációkra...

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csvm.blog.hu/api/trackback/id/tr35573173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.16. 13:24:26

az uby.hu haluska ibolya bejegyzett domainje. haluska ibolya amúgy a kdnp honlapját is szerkeszti. egyposztos pártalkalmazott
8 milliót kapott honlapszerkesztésért fidesz-kdnp-től,
és kapott 10 milliót "hírügnökségi tevékenységéért
mégis rátalált erre a két posztos blogra, érdekes nem?

algebraicvarietyshow.tumblr.com/post/64099945550/az-ubypresszt-jol-fizeti-a-kdnp-az-uby-hu-haluska

tnt 2013.10.16. 18:57:31

Akkor a fityesz és orbán vitya felkötheti a textilt, mert nagyon hasonszőrű a tisztelt ellenlábas az INA ügy kapcsán....jó kis meccs lesz....remélhetően kisebb buktával, mint a 8-1...a fociban...:-))

komplikato 2013.10.16. 22:29:41

Marhára megnyugtató, hogy csóri horvátoknál is olyan tisztán ment az egész privatizációs szabad rablás és fosztogatás, mint idehaza is. A fenti sztori jó részébe egy rakat embert be lehetne helyettesíteni a "politikai elit" tagjai és/vagy mai magyar pénzemberek közül ...

dr kíváncsivagyok 2013.10.16. 22:52:06

Az ...ic és ...vo végződéseket be kell helyettesíteni jó magyaros végződésekre ...és kész a magyar változat !
Nincs új a nap alatt...

más :

Ha Orvbán nem nyer jövőre...és egyszerű mezitlábas képviselővé silányodik,...akkor ki védi meg a molos havert , Hernádit ( ...és őt magát ) ?

vackor1 2013.10.17. 00:01:57

@dr kíváncsivagyok:
A mostani ellenzékből azok, akikről sokat tud.
Szerinted miért nincsenek/nem voltak naaagy leleplezések??
( értem ezt oda vissza )
Pedig mintha mindegyik oldal óriási vehemenciával ígérte volna, mindnek volt/van elszámoltatási biztosa és láss csodát, semmi..
Nem is értem... :))))))))))

százhuszat verő gumibot 2013.10.17. 00:21:11

Horvátországban az egyetlen olyan ügy, amikor a hatóságok felléptek a szabálytalanság ellen, a magyarok házainak lebontása volt a tengerparton

Link elek 2013.10.17. 09:45:51

A gonosz kulfoldi multikat a mindenhol utaljak.

Arra leszek kivancsi, hogy Csanyi,Demjan es a tobbi oligarcha ellen melyik orszag fog kiadni korozest.
süti beállítások módosítása